XBB.1.5: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την τελευταία δευτερεύουσα παραλλαγή του omicron

16
XBB.1.5: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την τελευταία δευτερεύουσα παραλλαγή του omicron

Μια εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή του covid-19 που ονομάζεται XBB.1.5 είναι πλέον η κυρίαρχη αιτία μολύνσεων από covid-19 στις ΗΠΑ – αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια

Υγεία


6 Ιανουαρίου 2023

Τρισδιάστατη απόδοση ιατρικής απεικόνισης 2K661HF COVID-Coronavirus.  BQ.1.1 εξαιρετικά μεταλλαγμένη υποπαραλλαγή, πολύ μεταδοτική

Απεικόνιση μιας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού

Joshimer Binas/Alamy Στοκ Φωτογραφία

Μια νέα υποπαραλλαγή του Omicron που ονομάζεται XBB.1.5 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του Covid-19 στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Το ποσοστό των μολύνσεων από covid-19 λόγω XBB.1.5 – με το παρατσούκλι Kraken – διπλασιάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα στις ΗΠΑ, λέει Στιούαρτ Ρέι στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Μέριλαντ, καθιστώντας την την πιο γρήγορα διαδεδομένη παραλλαγή της χώρας. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμά ότι περισσότερα από 40 τοις εκατό των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα οφείλονται στο XBB.1.5, που εκτοξεύτηκε από μόλις 1 τοις εκατό στις αρχές Δεκεμβρίου. Στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έως και το 75 τοις εκατό των περιπτώσεων μπορεί να είναι XBB.1.5.

„Είναι η πιο μεταδοτική υπομεταβλητή που έχει ανιχνευθεί“, είπε Mary Van Kerkhove στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής, 28 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχουν εντοπίσει το XBB.1.5, είπε. Ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναφέρει δημόσια τις αναλογίες παραλλαγής του covid-19, το Wellcome Sanger Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι το XBB.1.5 4 τοις εκατό των κρουσμάτων της χώρας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το XBB.1.5 προέκυψε αφού δύο προηγούμενες παραλλαγές του covid-19 αντάλλαξαν γενετικό υλικό ενώ μόλυναν το ίδιο άτομο, λέει ο Ray. Επομένως, το XBB.1.5 είναι γενετικά παρόμοιο με άλλες υποπαραλλαγές του μικρού, αλλά με μερικά πλεονεκτικά χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία μπορεί να είναι η βελτιωμένη ικανότητα σύνδεσης και μόλυνσης ανθρώπινων κυττάρων.

Το XBB.1.5 φαίνεται επίσης να είναι καλύτερο στην αποφυγή της ανοσίας από προηγούμενες παραλλαγές λόγω αλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδας του, το τμήμα του ιού που στοχεύουν τα εμβόλια. Μια προκαταρκτική μελέτη με επικεφαλής τον Can Yue στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο διαπίστωσε ότι η υποπαραλλαγή XBB.1.5 είχε ενισχυμένη ικανότητα διαφυγής αντισωμάτων σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 116 άτομα, τα οποία είχαν λάβει προηγουμένως είτε τρεις δόσεις του εμβολίου CoronoVac Covid-19 είτε δύο δόσεις ένα εμβόλιο mRNA και είχε αναρρώσει από πρόσφατη λοίμωξη covid-19.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν προσφέρουν προστασία έναντι αυτής της ταχέως εξαπλούμενης υποπαραλλαγής. Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με τουλάχιστον δύο εμβόλια έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από covid-19 σε σχέση με εκείνα με λιγότερα εμβόλια, ακόμη και με νεότερες παραλλαγές, λέει ο Ρέι. «Τα αντισώματα σε παλαιότερα στελέχη ενεργοποιούνται και αυξάνονται με την έκθεση σε τρέχοντα στελέχη, ακόμα κι αν το ταίριασμα δεν είναι 100 τοις εκατό», λέει Μπρους Χιρς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore της Νέας Υόρκης.

Η προστασία είναι ακόμη καλύτερη με τους δισθενείς ενισχυτές που είναι διαθέσιμοι στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι στοχεύουν σε υποπαραλλαγές που μοιάζουν περισσότερο με το XBB.1.5, λέει ο Ray. Μόνο για 15 τοις εκατό ατόμων στις ΗΠΑ ηλικίας άνω των 5 ετών έχουν λάβει το ενημερωμένο αναμνηστικό, αφήνοντας ευάλωτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές θεραπείες για το covid-19, συμπεριλαμβανομένων των αντιιικών φαρμάκων όπως το Paxlovid, θα παραμείνουν αποτελεσματικές κατά του XBB.1.5, λέει ο Ray. Τα προληπτικά μέτρα όπως η κάλυψη και η βελτίωση του αερισμού του εσωτερικού αέρα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξάπλωση του XBB.1.5, λέει.

«Αυτό που δεν βλέπουμε, δόξα τω Θεώ, είναι ένας ιός που είναι ολοκαίνουργιος», λέει ο Hirsch. «Αυτή είναι απλώς η πιο πρόσφατη παραλλαγή που έγινε λίγο πιο αποτελεσματική και λίγο πιο μολυσματική».

Αναφορά: bioArxiv, DOI: 10.1101/2023.01.03.522427

Εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό δελτίο του Health Check για μια συλλογή όλων των ειδήσεων υγείας και φυσικής κατάστασης που πρέπει να γνωρίζετε, κάθε Σάββατο

Περισσότερα για αυτά τα θέματα:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar