3 μύθοι που κρατούν τις γυναίκες με υψηλές επιδόσεις να αισθάνονται άγχος, άγχος και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
Μπορείτε να σχετιστείτε με αυτό;
Είμαι επιτυχημένος άνθρωπος. Έχω μια υπέροχη οικογένεια και φανταστικούς φίλους. Έχω επιτύχει πολλές επαγγελματικές επιτυχίες, ακόμη και με το να έχω ελεύθερο χρόνο για να κάνω παιδιά. Έχω αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στις σπουδές μου και έχω τον επαγγελματικό προσδιορισμό να δείξω γι‘ αυτό. Ξέρω πώς να τελειώνω τα πράγματα, να παρακολουθώ τη δουλειά και το σχολείο των παιδιών και όλες τις άλλες υποχρεώσεις μου. Δουλεύει.
Εκτός, όταν δεν το κάνει.
Είμαι αγχωμένος, αισθάνομαι άγχος και απλά δεν έχω την ενέργεια να κάνω όλα αυτά που θέλω να κάνω. Δεν είναι θέμα διαχείρισης χρόνου, έχω εξαιρετικές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου. Δεν ξέρω γιατί νιώθω έτσι και γιατί οι στρατηγικές που χρησιμοποιώ για το υπόλοιπο της ζωής μου δεν λειτουργούν εδώ.
Είμαι επιτυχημένος σε τόσα άλλα πράγματα – γιατί είναι τόσο δύσκολο;
Αυτό.
Οι γυναίκες μου έχουν εκφράσει ξανά και ξανά τα ίδια συναισθήματα. Γιατί αποτυγχάνω σε αυτόν τον τομέα; Γιατί νιώθω ακόμα τόσο αγχωμένος και συγκλονισμένος; Οι σκέψεις μου τριγυρίζουν στο κεφάλι μου το βράδυ όταν θέλω να κοιμηθώ; Και είμαι τόσο κουρασμένος.
Εάν είστε εσείς, δεν είστε μόνοι. Παντού, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο άγχος, άγχος, κακή διάθεση και εξαντλημένη ενέργεια σε επίπεδα μεγαλύτερα από ποτέ.
Η ιστορία που λέμε στους εαυτούς μας είναι ότι αν συνεχίσουμε να κάνουμε «όλα τα σωστά πράγματα» θα βελτιωθεί. Μετά από αυτήν την επόμενη προθεσμία. Μόλις προσληφθεί αυτό το νέο μέλος του προσωπικού. Αφού τα παιδιά είναι στο σχολείο πλήρους φοίτησης / στο γυμνάσιο / στο κολέγιο.
Αλλά εδώ είναι η αλήθεια. Ο τρόπος ζωής των γυναικών που τα κάνουν όλα (και τα κάνουν όλα καλά, θα μπορούσα να προσθέσω) είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να απαλλαγεί από τα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για μια ισορροπημένη διάθεση. Ένας τρόπος ζωής που δεν υποστηρίζει να έχεις την ενέργεια για να νιώσεις καλύτερα. Και η σκληρή αλήθεια είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι, θα χειροτερέψει.
Αυτοί οι τρεις μύθοι μπορούν να κρατήσουν τις γυναίκες με υψηλές επιδόσεις να νιώθουν άγχος, άγχος και πάντα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας:
Μύθος #1: Το να βάζω τον εαυτό μου πρώτο είναι εγωιστικό.
Λογικά, ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πράξη όμως; Εντελώς διαφορετική ιστορία. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια κλασική κατάσταση «κάνε όπως λέω όχι όπως κάνω».
Σκεφτείτε την τελευταία φορά που μια φίλη ξέσπασε για το πόσο πιεσμένη ένιωθε, πόσο συντριπτική έχει γίνει η ζωή. Τι της είπες; Ότι έπρεπε να βάλει πρώτα τον εαυτό της και να αφιερώσει λίγο χρόνο για να φροντίσει τον εαυτό της.
Σωστά?
Και μετά έρχεται η ώρα μας. Ως γυναίκες στο χώρο εργασίας, ως ιδιοκτήτρια επιχείρησης ή ως γονέας, το να βάζεις τον εαυτό σου πρώτο ακούγεται υπέροχο, μέχρι να έρθει η ώρα να το κάνεις πραγματικά. Το να πείτε όχι στις επιπλέον ώρες στη δουλειά μπορεί να είναι μια κίνηση που περιορίζει την καριέρα. Η μη ανάληψη αυτού του επιπλέον πελάτη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Η αποχώρηση από έναν ακόμη σχολικό έρανο μπορεί να φαίνεται ότι δεν σας ενδιαφέρει τα παιδιά σας ή η εκπαίδευσή τους.
Ισχύει κάτι από όλα αυτά; Λοιπόν, δεν είναι αυτό το θέμα. Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι το να βάζεις τους πάντες και τα πάντα πάνω από τις δικές σου ανάγκες δεν είναι βιώσιμο. Επίσης ισχύει, μπορεί να μην υπάρχει επιλογή για να βάζετε όλα τα πράγματα που «χρειάζεται» να δίνονται προτεραιότητα, πρώτα, όλη την ώρα. Κάτι θα πρέπει να έρθει δεύτερο. Ή τρίτο, ή πιο κάτω. Μερικές φορές θα είναι δουλειά, μερικές φορές θα είναι η οικογένεια και οι φίλοι, και μερικές φορές θα είστε εσείς.
Εκεί που αυτό γίνεται πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν οι ανάγκες σας πάντα στο πίσω μέρος της γραμμής.
Το να δίνετε προτεραιότητα στον χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας μπορεί να μοιάζει σαν να αγνοείτε τις ευθύνες ή την έλλειψη δέσμευσης. Αλλά μακροπρόθεσμα, θα σας επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη ευτυχία και διαρκή επιτυχία σε αυτά ακριβώς τα πράγματα που μπορεί να χρειαστεί να κάνουν μια στροφή πιο κάτω στη λίστα προτεραιοτήτων.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την ιδέα ότι το να αφήσετε χρόνο μακριά από τη δουλειά θα σας κάνει πιο επιτυχημένους ή ότι η έλλειψη σχολικών εκδηλώσεων θα σας επιτρέψει να γίνετε καλύτερος γονέας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε ένα στέρεο μέλλον πάνω σε καταρρέουσες βάσεις. Και αυτό το θεμέλιο, είσαι εσύ.
Ένα από τα πιο σημαντικά, και επίσης πιο παραμελημένα, μέρη που πρέπει να βάλουν οι γυναίκες πρώτα από όλα είναι να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να μετατοπίσετε την εστίαση εκεί που πρέπει να πάει και θα σας βοηθήσει κοιμηθείτε καλύτερα.
Μύθος #2: Το να κάνεις λιγότερα είναι απλώς τεμπέλης
Ακόμη και με τα καλύτερα εργαλεία διαχείρισης χρόνου, ο αριθμός των ωρών σε μια ημέρα είναι πεπερασμένος. Κανένα hack παραγωγικότητας δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Το να προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας δεν μας δίνει χρόνο να χαλαρώσουμε, να αποσυμπιεστούμε, να επεξεργαστούμε τις εμπειρίες μας.
Όταν συμβαίνει αυτό, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μάθεις, να βελτιωθείς και να αναπτυχθείς.
Το να είσαι συνεχώς απασχολημένος δεν είναι βιώσιμο για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, ζούμε σε έναν πολιτισμό που δοξάζει την πολυάσχολη. Το να είναι κουρασμένο και να τρέχει πάντα από πράγμα σε πράγμα είναι σχεδόν αναμενόμενο από μια επιτυχημένη γυναίκα. Ειδικά μια γυναίκα που είναι επαγγελματικά επιτυχημένη ΚΑΙ έχει οικογένεια.
Όπου υπάρχει μια ατελείωτη λίστα υποχρεώσεων που τρέχει στο μυαλό σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθείς και να κάνεις λιγότερα.
Γιατί αυτά τα πράγματα είναι ακόμα εκεί. Αλλά η ιδέα ότι αν κάνουμε απλώς ένα ακόμη πράγμα, όλα θα είναι καλύτερα και λιγότερο συντριπτικά είναι ένας μύθος. Το να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας κάνοντας λιγότερα, μας δίνει χώρο για να αναπνεύσουμε, μειώνει τα συναισθήματα στρες και άγχους και εξαντλεί λιγότερο την ενέργειά μας.
Η σύγχρονη κοινωνία έχει διαιωνίσει την ιδέα ότι οι επιτυχημένες γυναίκες είναι ειδικές πολλαπλές εργασίες. Κάτι που ενισχύει περαιτέρω τον μύθο ότι αν δεν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, δεν προσπαθούμε πραγματικά αρκετά, δεν δουλεύουμε αρκετά σκληρά, δεν είμαστε αρκετά σκληρά μαμά. Αυτός ο μύθος μπορεί να μας κρατήσει σε μια συνεχή κατάσταση αταξίας όπου τίποτα δεν έχει ποτέ την πλήρη προσοχή μας.
Η ενεργή επιλογή να κάνεις λιγότερα και να πεις όχι μπορεί να έχει μεγάλη αντίσταση. Αλλά το να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε περισσότερα με την ελπίδα ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ είναι ένας μύθος.
Μύθος #3: Υγιής = Αδύνατη
Η κοινωνία μας λατρεύει τα ψεύτικα είδωλα της διατροφικής κουλτούρας, και ενώ βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι το υγιές δεν είναι ίσο με το κοκαλιάρικο…. Εδώ είμαστε. Ως γυναίκα υπάρχει συνεχής πίεση να είσαι αδύνατη ή τουλάχιστον να εργάζεσαι προς αυτό.
Ο τρόπος με τον οποίο η κουλτούρα μας αντικειμενοποιεί το γυναικείο σώμα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που βλάπτει τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία των γυναικών παντού.
Αλλά μας προκαλεί επίσης κακό με τρόπους που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται. Σχεδόν κάθε δημοφιλής δίαιτα στην αγορά επικεντρώνεται στην περιοριστική διατροφή. Δεν πρόκειται να αναφέρω ονόματα και με το δάχτυλο (βήχας, κετο) αλλά οι ισχυρισμοί υγείας που κάνουν αυτές οι δίαιτες είναι στην καλύτερη περίπτωση αναπόδεικτοι και στη χειρότερη αναληθή. Σε πολλές περιπτώσεις, το μόνο αναγνωριστικό της αποτελεσματικότητας είναι η απώλεια βάρους. Για τις περισσότερες από αυτές τις δίαιτες, εμείς απλώς δεν έχετε αρκετές μακροπρόθεσμες πληροφορίες να κάνουν το είδος των ισχυρισμών υγείας που διαφημίζουν.
Η διατροφική κουλτούρα υποστηρίζει τις μοντέρνες δίαιτες που υπερηφανεύονται για αμυχές και γρήγορες επιδιορθώσεις. Αλλά αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι το φαγητό και το τι τρώμε έχει βαθιά επίδραση όχι μόνο στο βάρος μας, αλλά στον εγκέφαλο, τη διάθεση και την ενέργειά μας. Περίπου το 20% της ενέργειας του σώματός μας χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλό μας. Και από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια; Φαγητό.
Αυτό που τρώμε επηρεάζει το πώς νιώθουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι το να τρώμε χάλια φαγητού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν χάλια. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Αυτό που τρώμε παρέχει τα θρεπτικά δομικά στοιχεία για μια ισορροπημένη διάθεση. Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τρώμε παίζουν ρόλο στην υποστήριξη της ψυχικής μας υγείας. Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Πώς βιώνουμε το άγχος. Τα επίπεδα του άγχους μας. Η ενέργειά μας.
Αυτή η υποτονική αίσθηση ομίχλης; Αν αγνοήσουμε τον ρόλο που παίζει το φαγητό στη ρύθμιση της διάθεσης και της ενέργειάς μας, χάνουμε μια από τις απλούστερες διορθώσεις όσον αφορά την ψυχική υγεία.
Φαγητό.
Και όλα αυτά επειδή η εστίαση στο φαγητό έχει γίνει η απώλεια βάρους προσποιούμενη την «υγεία».
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο ή περίπλοκο να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τη διάθεση και την ενέργειά μας από τη διατροφή μας. Τα κακά νέα είναι ότι γίνεται πολύ πιο δύσκολο να το κάνουμε όταν αρχίζουμε να περιορίζουμε την πρόσληψη τροφής και να αφαιρούμε βασικές ομάδες τροφίμων.
Όταν οι δίαιτες αντικαθιστούν το φαγητό για να υποστηρίξουν την υγεία μας, χάνουμε μια απίστευτη ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ψυχική μας υγεία με τα διατροφικά δομικά στοιχεία για μια ισορροπημένη διάθεση.
Η αλήθεια για τις δίαιτες μόδας είναι ότι μακροπρόθεσμα όχι μόνο δεν προάγουν τη βιώσιμη απώλεια βάρους, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν αρνητική σχέση με το φαγητό και να οδηγήσουν σε διαταραγμένη διατροφή. Μπορούν επίσης να μας στερήσουν τα θρεπτικά δομικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για μια ισορροπημένη διάθεση.
Στη ρίζα του, ακόμα και με αυτές τις πληροφορίες, πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι το να είναι αδύνατες θα τις κάνει ευτυχισμένες. Και ίσως να γίνει. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας, είναι πολύ πιο εύκολο να το κολλήσουμε σε κάτι που θεωρούμε και ως πρόβλημα και ως επιλύσιμο, τότε κάτι που μπορεί να μην είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι ήταν πρόβλημα.
Μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία, να αλλάξετε τον τρόπο που αισθάνεστε, ενώ χτίζετε το διατροφικό κτίριο για μια ισορροπημένη διάθεση;
Ναι μπορείς.
Τι να ξεκινήσετε; Κλείστε μια δωρεάν πρόσκληση για το Mood & Energy Breakthrough σήμερα:
The post 3 μύθοι που κρατούν τις γυναίκες με υψηλές επιδόσεις να αισθάνονται άγχος, άγχος και χαμηλή ενέργεια εμφανίστηκε πρώτα στην Kristine Peter.