Το JWST κατέγραψε τις πιο συναρπαστικές και εμπνευσμένες διαστημικές εικόνες του 2022

14
Το JWST κατέγραψε τις πιο συναρπαστικές και εμπνευσμένες διαστημικές εικόνες του 2022

Η εκτόξευση του πολυ καθυστερημένου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb τελικά απέδωσε καρπούς το 2022, καθώς το αστεροσκοπείο σε τροχιά παρείχε εντυπωσιακές εικόνες καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους

Χώρος


14 Δεκεμβρίου 2022

https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/053/01GFRYSFM89AFADVAA0W625BSB Η μεσαία υπέρυθρη άποψη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA για τους Πυλώνες της Δημιουργίας δίνει έναν ανατριχιαστικό τόνο. Χιλιάδες αστέρια που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή εξαφανίζονται; και φαινομενικά ατελείωτα στρώματα αερίου και σκόνης γίνονται το επίκεντρο. Η ανίχνευση σκόνης από το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) του Webb είναι εξαιρετικά σημαντική; Η σκόνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για το σχηματισμό άστρων. Πολλά αστέρια σχηματίζονται ενεργά σε αυτούς τους πυκνούς μπλε-γκρι πυλώνες. Όταν σχηματίζονται κόμβοι αερίου και σκόνης με επαρκή μάζα σε αυτές τις περιοχές, αρχίζουν να καταρρέουν υπό τη δική τους βαρυτική έλξη, θερμαίνονται σιγά σιγά; και τελικά σχηματίζουν νέα αστέρια. Αν και τα αστέρια φαίνονται να λείπουν, δεν είναι. Τα αστέρια συνήθως δεν εκπέμπουν πολύ μεσαίο υπέρυθρο φως. Αντίθετα, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν στο υπεριώδες, ορατό και κοντινό υπέρυθρο φως. Σε αυτήν την προβολή MIRI, μπορούν να αναγνωριστούν δύο τύποι αστεριών. Τα αστέρια στο τέλος των παχύρρευστων, σκονισμένων πυλώνων έχουν πρόσφατα διαβρώσει το υλικό που τα περιβάλλει. Εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα επειδή η ατμόσφαιρά τους είναι ακόμα τυλιγμένη σε μανδύες σκόνης. Αντίθετα, οι μπλε τόνοι υποδεικνύουν αστέρια που είναι μεγαλύτερα και έχουν αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου και της σκόνης τους.

Οι περίφημοι Στύλοι της Δημιουργίας, όπως τους βλέπει το JWST

NASA, ESA, CSA STSCI

Οι αστρονόμοι ξεκίνησαν το 2022 περιμένοντας με κομμένη την ανάσα για τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST). Το έφτασε στο τροχιακό του σημείο στάθμευσης τον Ιανουάριο, ευθυγράμμισε τους καθρέφτες του και δοκίμασε τις κάμερές του.

Υπήρχαν 344 «αστοχίες ενός σημείου» – στοιχεία της εκτόξευσης και της ανάπτυξης του τηλεσκοπίου που θα ήταν καταστροφικά αν πήγαιναν στραβά – και ούτε ένα δεν αποδείχθηκε πρόβλημα.

Η NASA δημοσίευσε τις πρώτες φανταστικές εικόνες του τηλεσκοπίου τον Ιούλιο, δείχνοντας την Carina…

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar