Ο ρόλος των τροφίμων στην ψυχική υγεία είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη. Τι γνωρίζουμε επί του παρόντος για τη διατροφή ψυχικής υγείας και πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά σε άτομα;
Ας ξεκινήσουμε με μια σημαντική ερώτηση. Τι είναι η υγιεινή διατροφή;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί, και είναι, να συζητηθεί εκτενώς. Λοιπόν, στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι. Στην πραγματικότητα, ο τεράστιος όγκος δεδομένων για τη διατροφή και την ανθρώπινη υγεία συμφωνεί γενικά σε ορισμένους βασικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες είναι με υποστήριξη παγκόσμιες διατροφικές οδηγίεςκαι ενώ μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, μοιράζονται πολλά βασικά χαρακτηριστικά:
- καταναλώστε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και αμυλούχα βασικά ως το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής.
- Περιορίστε το αλάτι, τη ζάχαρη και το λίπος.
- καταναλώνουν ποικιλία ειδών τροφίμων σε κατάλληλες αναλογίες
Αυτές είναι ευρείες διατροφικές έννοιες. Από εδώ, είναι συχνά απαραίτητο να εξατομικευμένη διατροφή με βάση τις ανάγκες του ατόμου. Αυτή η προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή λαμβάνει υπόψη προσωπικά, βιολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του ατόμου όταν παίρνετε αποφάσεις για το τι είναι καλύτερο να φάτε.
Τι άλλο καθορίζει μια υγιεινή διατροφή;
Αλλά υπάρχουν περισσότερα από το να αποφασίσετε τι θα φάτε. Κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης την ατομική διατροφή. Η τακτική πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα σε προσιτές τιμές συνδέεται με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων και τη δική τους κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε θεμελιώδεις ανισότητες και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές συστάσεις.
Με απλά λόγια, εάν οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό ή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το φαγητό, δεν είναι πραγματικά μια αποτελεσματική διατροφική σύσταση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους που θέλουν να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία με φαγητό και διατροφή.
Εκεί που ξεκίνησε
Όταν εξετάστηκε για πρώτη φορά η διατροφή για τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, ασχολήθηκε συγκεκριμένα ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Αυτό συμβαίνει όταν μια ανεπάρκεια σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό είχε ως αποτέλεσμα συμπτώματα ή συμπεριφορά που έμοιαζαν με ψυχική ασθένεια. Για παράδειγμα, δεν είναι αρκετό τυροσίνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, η έρευνα μεγάλης κλίμακας για το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής και της ψυχικής υγείας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό παράγοντας μικτό αποτέλεσμαμικρό. Παρά αυτές τις ασυνέπειες, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι εγκρίνεται για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.
Φαγητό
Οι ανθυγιεινές δίαιτες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για ψυχικές ασθένειες, με τις ισχυρότερες ενδείξεις να συνδέουν το φαγητό κατάθλιψη και άνοια. Προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα καλής ποιότητας σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ τροφίμων και ψυχικής υγείας, σκιαγραφήθηκε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή η μία δίαιτα είναι καλύτερη από την άλλη. Αν σημαίνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι λόγοι για τους οποίους η έρευνα για τη διατροφή ήταν τόσο δύσκολο να ληφθεί μια ευθεία απάντηση ήταν λόγω των ασυνεπειών στα μεμονωμένα διατροφικά πρότυπα. Κανείς δεν τρώει ακριβώς το ίδιο, οπότε είναι δύσκολο να συγκριθεί.
Έτσι, συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν μερικές από τις καλύτερες ποιοτικές μακροπρόθεσμες ερευνητικές μελέτες. Το ερώτημα που τέθηκε: υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος διατροφής που δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας;
Αυτό που βρήκαν είναι ότι το φαγητό στο μεσογειακός Το διατροφικό στυλ είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση της κατάθλιψης, καθώς και το πιο εύκολο για τους ανθρώπους να τηρήσουν μακροπρόθεσμα. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι οι ίδιες διατροφικές αλλαγές βοήθησαν να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, παρόλο που δεν ήταν αυτό το επίκεντρο της έρευνας. Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ενώ το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, η συνολική διατροφική υγεία είχε επίσης μεγάλη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία.
Το φαγητό που τρώμε μπορεί να έχει α θετική επίδραση στην ψυχική μας υγεία.
Τι μάθαμε στην Αυστραλία
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η έρευνα για την ψυχική υγεία και τη διατροφή επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η ψυχική υγεία επηρέασε τις επιλογές τροφίμων. Ή, προσδιορίζοντας πότε συμβαίνουν προβλήματα ψυχικής υγείας ταυτόχρονα με τις επιλογές τροφίμων. Αυτή είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία, αλλά δεν μας λέει απαραίτητα πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει το φαγητό.
Γνωρίζουμε περισσότερα τώρα λόγω της έρευνας που διεξάγεται εδώ στην Αυστραλία.
Μια μελέτη παρείχε μαθήματα φαγητού και μαγειρικής σε ενήλικες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και τους δίδαξε πώς να μαγειρεύουν σε μεσογειακό στυλ. Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι όσο πιο κοντά έμειναν οι άνθρωποι στη δίαιτα, τόσο περισσότερο τα συμπτώματα κατάθλιψης μειώθηκαν.
Η επόμενη μελέτη ήταν ακόμη πιο συναρπαστική Αποτελέσματα. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές χώρισαν την ομάδα στη μέση. Το ένα μισό έλαβε κοινωνική υποστήριξη και το άλλο έλαβε διατροφικές συμβουλές και συμβουλές. Εάν ενδιαφέρεστε για έρευνα, μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ, αξίζει να το διαβάσετε καθώς η συγκεκριμένη μελέτη ανέβασε τον πήχη για όλη την έρευνα για τη διατροφή και την ψυχική υγεία. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερα για αυτά τα ευρήματα στο Κέντρο για το φαγητό και τη διάθεση στο Πανεπιστήμιο Deakin.
Αυτές οι ερευνητικές μελέτες και αυτές που ακολούθησαν (όπως αυτή εδώ), έχουν αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη διατροφή στην ψυχική υγεία. Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μια αμφίδρομη σχέση. Σε μία κατεύθυνση, η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων, που με τη σειρά της επηρεάζει την υγεία. Στην άλλη κατεύθυνση, η διατροφή και η διατροφή είχαν άμεση και αιτιολογική σχέση με την ψυχική υγεία.
Υπάρχουν ακόμα όρια
Ενώ τα νέα για τη διατροφή και την ψυχική υγεία είναι κατά τη γνώμη μου φανταστικά νέα, υπάρχουν μερικά περιορισμούς που πρέπει να σημειωθεί. Λόγω της πολυπλοκότητας των τροφίμων, των διατροφικών επιλογών και των διατροφικών αναγκών ενός ατόμου, μπορεί να είναι μια πρόκληση να κατανοήσουμε ακριβώς ποια είναι η σχέση μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας.
Αλλά το ξέρουμε αυτό
Η τροφή και η διατροφή με τη μορφή υγιεινής διατροφής βελτιώνουν την ψυχική υγεία. Η έρευνα από τη Μελβούρνη διαπίστωσε επίσης ότι δεν χρειάζεται να είναι πιο ακριβό (οι συμμετέχοντες εξοικονόμησε χρήματα για φαγητό). Η παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι πιο αποτελεσματική από την παροχή τροφής, όταν πρόκειται για διαρκή αποτελέσματα ψυχικής υγείας. Οι αλλαγές που βελτιώνουν την ψυχική υγεία είναι δύσκολες. Το φαγητό είναι ένα από τα πιο εύκολα στην αλλαγή. Τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία από αλλαγές με βάση τα τρόφιμα μπορούν επίσης να δείξουν αποτελέσματα πιο γρήγορα.
Η υγιεινή διατροφή λειτουργεί σε συνεργασία με όλες τις άλλες μορφές υποστήριξης, θεραπειών και παρεμβάσεων ψυχικής υγείας. Οι αλλαγές στα τρόφιμα δεν χρειάζεται να γίνονται ξεχωριστά. Η διατροφή και οι διατροφικές αλλαγές λαμβάνονται πάντα υπόψη παράλληλα με τους άλλους καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής και σωματικής υγείας.
Αυτό το κομμάτι είναι προσαρμοσμένο από ένα σύντομο απόσπασμα από τη διατριβή μου: A Recommendation for the Inclusion of Nutrition Education in the Australian National Mental Health & Wellbeing Pandemic Response Plan. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συνεργασία μαζί μου και τη διατροφή ψυχικής υγείας, στείλτε μου email στο [email protected]ή κλείστε ένα δωρεάν αρχικό ραντεβού σήμερα.
-
3 μύθοι που κρατούν τις γυναίκες με υψηλές επιδόσεις να αισθάνονται άγχος, άγχος και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
14 Σεπτεμβρίου 20213 μύθοι που κρατούν τις γυναίκες με υψηλές επιδόσεις νιώθουν άγχος, άγχος και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας Μπορείτε να το αναφέρετε […]
Διαβάστε περισσότερα
-
Το να βάζετε τελευταία τη διατροφή βλάπτει την ψυχική σας υγεία
9 Δεκεμβρίου 2020Το να βάζετε τελευταία τη διατροφή βλάπτει την ψυχική σας υγεία Σιγά σιγά, επιτέλους, η ψυχική υγεία αρχίζει να γίνεται […]
Διαβάστε περισσότερα
-
The Moody Foods: Τι είναι η Διατροφή για την Ψυχική Υγεία;
16 Ιουνίου 2020The Moody Foods: Τι είναι η Διατροφή για την Ψυχική Υγεία; Δεν υπήρξε ποτέ πιο κρίσιμη στιγμή […]
Διαβάστε περισσότερα
-
Τι σχέση έχει το Goldilocks με τις κολλώδεις συνήθειες;
9 Φεβρουαρίου 2020Τι σχέση έχει το Goldilocks με τις κολλώδεις συνήθειες; Το είχα κάνει, άρχισα να γυμνάζομαι ξανά r […]
Διαβάστε περισσότερα
-
Οι απλές αλλαγές που μείωσαν το άγχος που προκαλείται από το τηλέφωνό μου
18 Δεκεμβρίου 2019Οι απλές αλλαγές που μείωσαν το άγχος που προκαλείται από το τηλέφωνό μου Αυτή η ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε με άδεια […]
Διαβάστε περισσότερα