Τι ήρθε πρώτο, φαγητό ή διάθεση;

16
Τι ήρθε πρώτο, φαγητό ή διάθεση;

Ολόκληρο το πεδίο της επιστήμης της διατροφής βασίζεται στην προϋπόθεση ότι αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία. Αυτό δεν είναι πλέον αντικείμενο συζήτησης, αν και υπάρχουν ακόμη πολλές αποχρώσεις.

Λιγότερο κατανοητός είναι ο ρόλος της διατροφής και της ψυχικής υγείας.

Η συσχέτιση μεταξύ ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες και κακής διατροφής έχει αποδειχθεί από καιρό. Είναι επίσης η σύνδεση μεταξύ της βιωμένης εμπειρίας ψυχικής ασθένειας και των χρόνιων καταστάσεων υγείας και ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ωστόσο, αυτές οι συσχετίσεις υπέθεσαν ότι η κακή ψυχική υγεία προκαλούσε κακή διατροφή, η οποία επηρέασε άλλα αποτελέσματα υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι η διάθεση ήταν πρώτη; Οι προκλήσεις ψυχικής υγείας προκαλούν κακή διατροφή;

Αν και νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι η ιδέα ότι το φαγητό θα μπορούσε να επηρεάσει την ψυχική υγεία έγινε αποδεκτή τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, αυτό που ήταν άγνωστο ήταν εάν το φαγητό θα μπορούσε πράγματι να έχει μια αιτιολογική σχέση με τη διάθεση. Θα μπορούσαν οι επιλογές τροφίμων να επηρεάσουν άμεσα την ψυχική υγεία;

Φαγητό και διάθεση

Σύμφωνα με έρευνες: τι γνωρίζουμε για το φαγητό και τη διάθεση

Τον Μάιο του 2018, οι ερευνητές ανέλυσαν 41 μελέτες για τα ευρήματά τους σχετικά με τα τρόφιμα και την ψυχική υγεία. Ο στόχος αυτής της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί ο ρόλος της διατροφής καθώς σχετίζεται με την κατάθλιψη σε ολόκληρο το διαιτητικό επίπεδο, αντί για μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Η ανασκόπηση αξιολόγησε πολλά διαφορετικά στυλ διατροφής που περιλάμβαναν τα ακόλουθα:

  • Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (ΑΕΙ)
  • Εναλλακτικά ΑΕΙ (ΑΕΙ)
  • Διατροφικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση
  • Διαιτητικός Φλεγμονώδης Δείκτης
  • Μεσογειακή διατροφή

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είχε τόσο τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης όσο και στη διατροφή που οι άνθρωποι τήρησαν καλύτερα μακροπρόθεσμα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι ενώ η μεσογειακή διατροφή είχε την ισχυρότερη σχέση μεταξύ της μείωσης των συμπτωμάτων κατάθλιψης από όλες τις δίαιτες που μελετήθηκαν, υπήρχε θετική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής υγιεινής διατροφής και των χαμηλότερων αναφερόμενων ποσοστών κατάθλιψης. Οι μελέτες που αφορούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν πιο διαχρονικές μεθόδους από τις άλλες, υποδηλώνοντας ότι η διάρκεια της μελέτης μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία της σχέσης.

Αυτή η ανασκόπηση και ανάλυση βρήκε επίσης μια σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ μιας θρεπτικής διατροφής και μειωμένου κινδύνου ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη. Καθώς η σχέση δόσης-απόκρισης υποδεικνύει το αποτέλεσμα (ψυχική υγεία) θα βελτιωθεί καθώς αυξάνεται η δόση (υγιεινό φαγητό).

Όταν τα επίπεδα της υγιεινής τροφής αυξάνονται, η διάθεση βελτιώνεται.

Ευρήματα από τη Μελβούρνη

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν το αποτέλεσμα του μονοπατιού SMILES στη Μελβούρνη. Αυτή η μελέτη μπόρεσε να προσδιορίσει μια αιτιώδη σχέση μεταξύ τροφής και ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα, μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε όσους υιοθέτησαν μια τροποποιημένη εκδοχή της μεσογειακής διατροφής, σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν κοινωνική υποστήριξη.

Τι σημαίνει αυτό?

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Ως άτομα, που μπορεί να βιώνουν στρες, άγχος και κατάθλιψη. Ή για εκείνους που ψάχνουν να συντηρήσουν τον εαυτό τους σε μια εποχή όπου δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες πιέσεις στην ψυχική μας υγεία;

Αυτό που γίνεται πιο εμφανές είναι ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και την ποσότητα της πραγματικής ολικής τροφής που τρώτε.

Είτε λοιπόν πρόκειται για μια παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή είτε για μια μεσογειακή διατροφή είτε για μια υγιεινή εκδοχή μιας αυστραλιανής διατροφής. Ένα πρότυπο διατροφής που βασίζεται σε μερικούς απλούς και σταθερούς παράγοντες συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κοινών ψυχικών διαταραχών, ιδιαίτερα κατάθλιψης.

Και από την άλλη πλευρά, τυπικά δυτικά διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν ζαχαρούχα ποτά, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όταν συνδυάζονται με χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κακών αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Το να τρώτε τακτικά τρόφιμα που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να υποστηρίξετε τόσο την υγεία όσο και τη διάθεσή σας, μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της ψυχικής σας υγείας, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Ποιο ήρθε πρώτο;

Και τα δυο. Ή κανένα από τα δύο. Η σχέση μεταξύ τροφής και διάθεσης, διατροφής και ψυχικής υγείας είναι αμφίδρομη. Αυτό σημαίνει ότι ενώ η κατάσταση της ψυχικής μας υγείας μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και τις διατροφικές μας επιλογές, οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.

Είναι αμφίδρομος, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργαλεία που υποστηρίζουν την ψυχική μας υγεία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών. Και οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τη Διατροφή Ψυχικής Υγείας, ρίξτε μια ματιά αυτή η ανάρτηση εδώ.

Γεια! Χριστίνα εδώ. Είμαι Διατροφολόγος (ANutr) και Διατροφολόγος (MEd) και είμαι παθιασμένος με τη διατροφή ψυχικής υγείας. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις συνδέσεις μεταξύ φαγητού και διάθεσης και αν η συνεργασία μαζί μου μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς, κλείστε μια δωρεάν κλήση για το Mood & Energy Breakthrough σήμερα 🙂

Πρωτογενείς Αναφορές

Παίζει ρόλο η διατροφή στην πρόληψη και τη διαχείριση της κατάθλιψης στους εφήβους; Μια αφηγηματική ανασκόπηση. Sage Journals, Ιανουάριος 2021

Δείκτες υγιεινής διατροφής και κίνδυνος καταθλιπτικών εκβάσεων: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μελετών παρατήρησης. Μοριακή ψυχιατρική, 2018

Η Περιβαλλοντική Επιστήμη του Πόσιμου Νερού. Elsevier Books, 2005

Διατηρώντας το σώμα και το μυαλό μαζί: Βελτίωση της σωματικής υγείας και του προσδόκιμου ζωής των ατόμων με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. The Royal Australian & New Zealand College of Psychiatrists, 2015

Η Δίκη ΧΑΜΟΓΕΛΩΝ. Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης, Πανεπιστήμιο Deakin

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar