Περισσότερα από τροφή: 3 Βασικά Στοιχεία Διατροφής Ψυχικής Υγείας

17
Περισσότερα από τροφή: 3 Βασικά Στοιχεία Διατροφής Ψυχικής Υγείας

Το ενδιαφέρον μου για τον ρόλο του φαγητού στη διάθεση και την ψυχική υγεία ξεκίνησε ως ένα προσωπικό ταξίδι. Παρατήρησα ότι αυτό που έφαγα αντανακλούσε αλλαγές στην ψυχική μου υγεία. Με τον καιρό ήθελα να μάθω περισσότερα, πρώτα για τον εαυτό μου και στη συνέχεια να υποστηρίξω τους πελάτες μου.

Αφού σπούδασα την επιστήμη της διατροφής, κατάλαβα τον ρόλο της διατροφής στην ψυχική υγεία, και συγκεκριμένα το φαγητό μας. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της έρευνας από το Κέντρο Τροφίμων και Διάθεσης στο Πανεπιστήμιο Deakin άρχισαν να ρίχνουν φως στο ποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και πώς να τα βάλουμε στη διατροφή μας.

Στην πράξη

Πολλοί από τους πελάτες μου αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την ψυχική τους υγεία. Μπορεί να είναι άγχος, άγχος, χαμηλή διάθεση και ενέργεια. Θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που τρώνε γιατί θέλουν να αισθάνονται καλύτερα ψυχικά και σωματικά.

Ωστόσο, γρήγορα ανακάλυψα ότι το να γνωρίζω ποια τροφή ή διατροφικό πρότυπο μπορεί να υποστηρίξει τη σωματική και ψυχική υγεία δεν ήταν αρκετό. Το να ξέρεις τι να φας δεν ήταν αρκετό. Το να έχετε το τέλειο πρόγραμμα γευμάτων ή τη λίστα τροφίμων δεν βοήθησε – στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαινόταν να επιβαρύνει το άγχος, το άγχος και την καταπόνηση που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι.

Τότε συνειδητοποίησα ότι αναφερόμουν μόνο σε ένα από τα τρία βασικά στοιχεία της διατροφής για την ψυχική υγεία. Αυτή η στρατηγική δεν θα λειτουργήσει εάν ο στόχος είναι να κάνουμε μόνιμες διατροφικές αλλαγές που αλλάζουν το πώς νιώθουμε. Οι διατροφικές παρεμβάσεις πρέπει να αφορούν και τα τρία στοιχεία για να είναι αποτελεσματικές.

Αλλά δεν πρόκειται καν για αλλαγές που κολλάνε – για να ξεκινήσετε και να μην αισθάνεστε εντελώς συντετριμμένοι, απογοητευμένοι και βασιζόμενοι στο κίνητρο και τη δύναμη της θέλησης, απλώς το να γνωρίζετε την επιστήμη του τι να φάτε δεν λειτουργεί.

Να τι κάνει: Τα 3 βασικά στοιχεία της Διατροφής Ψυχικής Υγείας

Συγγνώμη Διαδίκτυο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ΔΕΝ είναι αυτό που μοιάζει η επιστήμη της διατροφής 😉

Βασικό στοιχείο #1

Πώς το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την ενέργεια και την υγεία: η επιστήμη και η πρακτική της διατροφής για την ψυχική υγεία.

Αυτό το πρώτο στοιχείο αναφέρεται στο γιατί, το πώς και το τι. Γιατί το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία; Πώς μοιάζει το φαγητό για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας; Ποιες τροφές προτείνονται συγκεκριμένα;

Το πρώτο στοιχείο ρωτά πώς τα τρόφιμα και η διατροφή μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Αυτό το πεδίο μελέτης που βασίζεται σε στοιχεία εξετάζει τι τρώμε και τι δεν τρώμε και πώς μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Η πτυχή της επιστήμης της διατροφής αφορά την ψυχική υγεία, τη διάθεση, την ενέργεια και την υγεία του εγκεφάλου. Περιλαμβάνει επίσης συνδεδεμένες περιοχές όπως η υγεία του εντέρου, η πέψη και η ενυδάτωση.

Είναι εδώ στη διατροφική επιστήμη όπου αντιμετωπίζουμε πολλές από τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με την επιστήμη της διατροφής (γνωστός και ως το BS που πλημμυρίζει τα κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), καταρρίπτουμε επιβλαβείς μύθους και μαθαίνουμε για τα απλά εργαλεία για να κάνουμε επιλογές τροφίμων για να υποστηρίξουμε τη διάθεση, την ενέργεια και την υγεία .

Η ψυχική μας υγεία, το πώς νιώθουμε καθημερινά, επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές

Βασικό στοιχείο #2

Πώς η διάθεση μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές τροφίμων; η επίδραση της ψυχικής υγείας στη διατροφή

Η διατροφή ψυχικής υγείας έχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ τροφής και διάθεσης. Πηγαίνοντας προς μία κατεύθυνση, το φαγητό που καταναλώνεται επηρεάζει την ψυχική υγεία. Αν πάμε αντίθετα, η διάθεση, η ενέργεια και η καθημερινή ψυχική μας υγεία μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές που κάνουμε.

Κάποτε, μπορεί να το αποκαλούσα αυτό φαύλος κύκλος. Το ένα επηρεάζει το άλλο, το οποίο επηρεάζει το άλλο, και ούτω καθεξής. Δεν το βλέπω πια έτσι. Το βλέπω ως κατανόηση του κομματιού που λείπει για να κάνουμε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που τρώμε, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε.

Επειδή αυτή είναι η αλήθεια για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι έλλειψη γνώσης που βιώνουν τι να φάνε – οι λύσεις που δίνουν δεν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα των φραγμών που αντιμετωπίζουν.

Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία στα τρόφιμα

Αυτό το στοιχείο θέτει την ακόλουθη ερώτηση. πώς επηρεάζουν οι προκλήσεις ψυχικής υγείας τις επιλογές διατροφής και διατροφής;

Όταν υπάρχουν προκλήσεις για την ψυχική υγεία, όπως άγχος, άγχος ή κακή διάθεση, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένοι και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Όταν αισθάνεστε ήδη πεσμένοι και τα πράγματα είναι δύσκολα, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε «υγιεινές» επιλογές τροφίμων. Σε αυτή την κατάσταση, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάποιος είναι περισσότερη δουλειά στην κουζίνα, περισσότερο άγχος στον προγραμματισμό και περιορισμός στο απολαυστικό φαγητό.

Δεν χρειαζόμαστε επίσης την ενοχή της προσπάθειας (ξανά) και της αποτυχίας (ξανά) να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής ή γεύματος. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να μας κάνουν να αποτύχουμε, με αποτέλεσμα περισσότερο άγχος, περισσότερη απογοήτευση, χαμηλότερη διάθεση και καμία βελτίωση στην ενέργεια.

Η έλλειψη κατανόησης και αναγνώρισης του ρόλου της ψυχικής υγείας στις επιλογές τροφίμων σπαταλά χρόνο, ενέργεια και χρήματα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ατομική ψυχική υγεία.

Συχνά έχω πελάτες μου λένε ότι έχουν ένα σχέδιο για υγιεινή διατροφή που δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Αυτά τα σχέδια συνήθως δεν έχουν εξατομικευμένη στρατηγική υλοποίησης για την κάλυψη των αναγκών τους. Τα σχέδια φαγητού ή γευμάτων όπως αυτό τείνουν να ξεκινούν από το σημείο τερματισμού και να περιμένουν από τους ανθρώπους να τα επεξεργαστούν ανεξάρτητα. Δεν περιλαμβάνουν θεμελιώδη εργαλεία όπως η δημιουργία νέων διατροφικών συνηθειών και το σπάσιμο αυτών που δεν υποστηρίζουν τους στόχους τους.

Η συλλογική εργασία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης της ψυχικής υγείας στις διατροφικές πρακτικές.

Βασικό στοιχείο #3

Όλες οι παρεμβάσεις και αλλαγές σε τρόφιμα και διατροφή πρέπει να υποστηρίζουν θετικές πρακτικές ψυχικής υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι τίθεται το ερώτημα: η ίδια η παρέμβαση προκαλεί βλάβη; Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε αυτό είναι υποστηρικτικός για την ψυχική υγεία ενός ατόμου;

Δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό ή σε κάθε ένα παγκόσμιο παράδειγμα.

Η επισιτιστική παρέμβαση πρέπει να αντιμετωπιστεί

Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί: αυτές οι διατροφικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν θετικά την ψυχική υγεία;

Οι δίαιτες είναι σύμπτωμα μιας κουλτούρας που δεν υποστηρίζει την ψυχική υγεία. Ούτε η περιοριστική διατροφή. Η διατροφική κουλτούρα, ειδικότερα, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες σχέσεις με το φαγητό. Εάν κάποιος αντιμετωπίζει ήδη προκλήσεις για την ψυχική του υγεία, το να τον βάλεις ώστε να αμφισβητηθεί περαιτέρω η ψυχική του υγεία χωρίς λόγο είναι απερίσκεπτο, αντιεπαγγελματικό και αναποτελεσματικό.

Όλες οι πληροφορίες για τα τρόφιμα και τη διατροφή και οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και να μην προκαλούν περαιτέρω προκλήσεις ψυχικής υγείας. Η διατροφική κουλτούρα και οι δίαιτες που προωθεί μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και δεν είναι κατάλληλες για την ατομική ψυχική υγεία.

Κάνοντάς το στην πράξη

Από αυτά τα τρία βασικά στοιχεία της διατροφής για την ψυχική υγεία, κανένα κομμάτι δεν είναι το πιο σημαντικό. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, οι άνθρωποι που κάνουν επιτυχώς μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή τους αγκαλιάζουν και τα τρία.

Ωστόσο, η διαφημιστική εκστρατεία τείνει να βρίσκεται στο στοιχείο #1, το συγκεκριμένο φαγητό που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Και πολύ συχνά, βλέπω την επιστήμη να μετατρέπεται σε δίαιτα, λίστα τροφίμων ή πρόγραμμα γευμάτων. Είναι απογοητευτικό γιατί δεν είχαν απλώς ένα πρόγραμμα γευμάτων, απαιτούμενη λίστα τροφίμων ή δίαιτα, ακόμη και στην αρχική έρευνα από την οποία προήλθαν αυτές οι πληροφορίες. Η δοκιμή SMILES παρείχε διατροφική εκπαίδευση και υποστήριξη από έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε μια καθορισμένη περίοδο.

Αντίκτυπος της έρευνας

Γιατί είναι σημαντικό? Γιατί η διαδικασία έχει σημασία. Καμία λίστα τροφών, προετοιμασμένο πρόγραμμα γευμάτων ή δίαιτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει εξατομικευμένες διατροφικές παρεμβάσεις. Είτε ένας επαγγελματίας διατροφής θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί σας για να φτιάξετε ένα σχέδιο που να ταιριάζει στις ανάγκες, τον τρόπο ζωής και τους στόχους σας, είτε θα πρέπει να σας διδάξει πώς να το κάνετε αυτό μόνοι σας.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αυτό διαφέρει από την ιατρική διατροφική θεραπεία που είναι κατάλληλη μόνο υπό την άμεση φροντίδα εγγεγραμμένου διαιτολόγου)

Πού από εδώ

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε, τι σημαίνουν όλα αυτά; Πού πάω από εδώ;

Εάν αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για τον εαυτό σας ή για κάποιον που υποστηρίζετε, βεβαιωθείτε ότι απ‘ όπου κι αν εισέρχεστε αναφέρεται και τα τρία στοιχεία της διατροφής για την ψυχική υγεία. Οι κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να αναζητήσετε περιλαμβάνουν:

  • Τι είδους πληροφορίες βασισμένες σε στοιχεία παρέχονται σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ψυχική και σωματική υγεία;
  • Ποιες στρατηγικές υπάρχουν για την υποστήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας και πώς αυτές ενσωματώνονται στην καθοδήγηση τροφίμων και διατροφής;
  • Απουσιάζουν όλες οι πληροφορίες, η υποστήριξη και η καθοδήγηση διατροφής από τις τακτικές, τις αναφορές, τη γλώσσα και τις δίαιτες; Όλες οι πτυχές των εργαλείων, των υλικών ή της καθοδήγησης υποστηρίζουν θετικές πρακτικές ψυχικής υγείας;

Αυτές οι ερωτήσεις είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, είτε πρόκειται για ιστολόγιο, προπονητή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πρόγραμμα καθοδήγησης ή επαγγελματία διατροφής.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς αντιμετωπίζω αυτά τα θέματα, μπορείτε να κλείσετε μια συνομιλία μαζί μου. Είναι δωρεάν, οπότε μπείτε στο ημερολόγιό μου και ας ξεκινήσουμε.

Κλείστε μια δωρεάν συνομιλία μαζί μου, η Kristine Peter, Διατροφολόγος, Προπονήτρια και Διατροφολόγος.

******

Πώς είναι ο ύπνος σας; Αυτή είναι πάντα μια από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω στους πελάτες μου. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να μάθετε μια εξαιρετική τεχνική για καλύτερο ύπνο, κατεβάστε το Οδηγός καλύτερου ύπνου εδώ.

*****


Κριστίν Πέτερ

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar