Ο ψεκασμός φαρμάκων στη μύτη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του εγκεφάλου μετά από ένα εγκεφαλικό

15
Ο ψεκασμός φαρμάκων στη μύτη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του εγκεφάλου μετά από ένα εγκεφαλικό

Μόρια αντισωμάτων που ψεκάζονται στις μύτες των αρουραίων έχουν οδηγήσει στην επιδιόρθωση βλάβης που μοιάζει με εγκεφαλικό στον εγκέφαλο και μπορεί να οφείλεται στο ότι τα φάρμακα ταξίδευαν μέσω των νευρικών κυττάρων για την όσφρηση

Υγεία


16 Ιανουαρίου 2023

Ένα μπουκάλι ρινικών σταγόνων.

Τα φάρμακα που ψεκάζονται στη μύτη μπορεί να είναι σε θέση να φτάσουν στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών κυττάρων

μίνι σειρά/Getty Images

Φάρμακα που καταπολεμούν τις επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού μπορούν να παραδοθούν στον εγκέφαλο εκτοξεύοντάς τα στη μύτη – τουλάχιστον σε αρουραίους.

Η εισαγωγή μεγάλων μορίων φαρμάκων στον εγκέφαλο θεωρείται από καιρό ως βασική ιατρική πρόκληση. Οι περισσότερες τέτοιες ενώσεις δεν μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο σε μεγάλες ποσότητες επειδή τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που διαχέουν τον εγκέφαλο είναι εξαιρετικά αδιαπέραστα, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως αιματοεγκεφαλικός φραγμός.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο μέσω της μύτης ταξιδεύοντας προς τα νευρικά κύτταρα που ανιχνεύουν τη μυρωδιά, επειδή αυτά έχουν μακριές ίνες που εκτείνονται από τις ρινικές διόδους στον εγκέφαλο.

Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, εάν αρκετά από τα μόρια θα ταξίδευαν στον εγκέφαλο για να έχουν ιατρικό όφελος, λέει Μάρτιν Σβάμπ στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Για να το ανακαλύψουν, ο Schwab και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη ρινική παροχή αντισωμάτων που μπλοκάρουν μια ένωση στον εγκέφαλο που ονομάζεται Nogo-A, η οποία συνήθως αναστέλλει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η ομάδα μιμήθηκε αρχικά τα αποτελέσματα ενός εγκεφαλικού σε αρουραίους, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου τους. Αυτό σήμαινε ότι τα ζώα έγιναν πιο αδέξια στο να φτάσουν μέσα από μια τρύπα για σφαιρίδια τροφής, κάτι που μπορούσαν να κάνουν εύκολα εκ των προτέρων.

Σε αρουραίους που έλαβαν ένα ρινικό σπρέι αντισωμάτων μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες, η επιτυχία τους σε αυτό το έργο βελτιώθηκε στο 60% περίπου της προηγούμενης ικανότητάς τους τέσσερις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό τους. Στα ζώα στα οποία χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, το ποσοστό ήταν περίπου 30 τοις εκατό.

Όταν η ομάδα του Schwab εξέτασε τους εγκεφάλους των αρουραίων, διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία είχαν φυτρώσει περισσότερες νέες νευρικές ίνες. «Έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο αντισωμάτων που είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση μιας μεγάλης βλάβης εγκεφαλικού», λέει ο Schwab. «Δείχνει ότι υπάρχει μια φυσική αναγεννητική δύναμη μέσα στον εγκέφαλο και απλά πρέπει να σταματήσεις τα φρένα για να το επιτρέψεις».

Moein Moghimi στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι οποιοσδήποτε τρόπος εισαγωγής φαρμάκων στον εγκέφαλο θα είχε μεγάλα οφέλη. Αλλά αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αντισώματα έφτασαν στον εγκέφαλο ταξιδεύοντας στα νεύρα, επειδή θα μπορούσαν να είχαν απορροφηθεί από τη μύτη στην κυκλοφορία του αίματος, από όπου μικρές ποσότητες θα μπορούσαν να φτάσουν στον εγκέφαλο, λέει.

Εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό δελτίο του Health Check που σας δίνει τα νέα για την υγεία, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση που μπορείτε να εμπιστευτείτε, κάθε Σάββατο

Περισσότερα για αυτά τα θέματα:

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar