Επαναχρησιμοποίηση Βοηθητικής Τεχνολογίας – Ο οδηγός των τυφλών

16
Επαναχρησιμοποίηση Βοηθητικής Τεχνολογίας – Ο οδηγός των τυφλών

Δύο προκλήσεις προκύπτουν καθώς εξελίσσεται η υποστηρικτική τεχνολογία. Τι κάνω με την ξεπερασμένη τεχνολογία; Πώς μπορούν οι άνθρωποι με περιορισμένους πόρους να αντέξουν οικονομικά την υποστηρικτική τεχνολογία;

Από καιρό πίστευα ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διασταύρωση μεταξύ των παραπάνω προκλήσεων. Όταν μεγάλωνα, τα βουητά ήταν προγραμματισμένη απαξίωση. Είναι μια έννοια που εξακολουθεί να φαίνεται επίκαιρη σήμερα. Και αναδεικνύει εξοπλισμό που δεν φαίνεται να διαρκεί όσο θα έπρεπε. Ή συνήθιζε.

Αλλά το ταμπλό αλλάζει με την τεχνολογία. Ο ρυθμός αλλαγής είναι ιλιγγιώδης. Και ενώ τα νέα μοντέλα δεν προσφέρουν πάντα σημαντικά περισσότερα, περιλαμβάνουν πάντα ορισμένες βελτιώσεις και νέες δυνατότητες. Όταν σκεφτόμαστε τα (πολύ) smartphone μας, ακόμα κι αν οι νέες εφαρμογές δεν είναι τόσο διαφορετικές, οι απαιτήσεις επεξεργασίας μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη αντικατάστασης.

Υποστηρικτική Τεχνολογία Ανακύκλωσης

Η ανακύκλωση ηλεκτρονικών τείνει να μας κάνει να σκεφτόμαστε να χωρίσουμε τις συσκευές σε μεμονωμένα εξαρτήματα, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν με περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποίησα τη φράση, επαναχρησιμοποίηση της υποστηρικτικής τεχνολογίας. Ή θα μπορούσατε να πείτε επανατοποθέτηση.

Η Canadian National Industries for the Blind (CNIB) διαθέτει ένα θαυμάσιο πρόγραμμα Phone It Forward (δείτε Πόρους παρακάτω). Ανακαινίζουν τα παλιά smartphone για να παρέχουν βασικές λειτουργίες σε άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πρόσφατα δημοσίευσα και για Υπολογιστές για Τυφλούς. Η ιδέα τους είναι παρόμοια, με τη διαφορά ότι ανακαινίζουν υπολογιστές για άτομα που είναι τυφλά.

Αλλά αυτό δεν είναι παλιά τεχνολογία;

Φυσικά είναι παλιάς τεχνολογίας. Αλλά αν δεν είχατε ποτέ τεχνολογία, όλα θα είναι βελτίωση. Και το αργό είναι πολύ σχετικό. Μας έχει χαλάσει η ταχύτητα της σημερινής τεχνολογίας, αλλά ένας νέος χρήστης δεν έχει βάση. Επίσης, πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν με ροή ταινιών. Αντίθετα, θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία ως συσκευή επικοινωνίας.

Μπορούν επίσης να το χρησιμοποιήσουν για βασική έρευνα. Αναζητώντας μια νέα συνταγή. Εύρεση ιατρικής καθοδήγησης για βασικές πρώτες βοήθειες. Βρίσκοντας δουλειά. Με τον καιρό, τα ενδιαφέροντά τους θα διευρυνθούν. Τελικά μπορεί να πληρούν τις προϋποθέσεις για μια άλλη ανακαινισμένη μονάδα. Ή ίσως θα βρουν δουλειά και θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τη νεότερη τεχνολογία.

Καταπληκτικός ρυθμός εξελισσόμενης υποστηρικτικής τεχνολογίας

Είναι η αντίληψή μου μόνο, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια άλλη πτυχή στην υποστηρικτική τεχνολογία για το τυφλό οικοσύστημα. Μυριάδες startups αναπτύσσουν νέες και μερικές φορές καινοτόμες λύσεις. Smartphones. Έξυπνα καλάμια. Απτικές και απτικές λύσεις.

Η δημιουργία πρωτοτύπων είναι διαδεδομένη. Καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η τεχνολογία τους ωριμάζουν, θα εισέλθουν σε μια φάση δοκιμών. Αργότερα θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες για την αναδυόμενη αγορά. Τι συμβαίνει με όλα αυτά τα πρώιμα μοντέλα; Εάν οι ποσότητες είναι μικρές, θα απορριφθούν ή πιθανώς θα ανακυκλωθούν σε εξαρτήματα.

Καθώς οι ποσότητες αυξάνονται, μπορούν να ωφελήσουν κάποιον οι προηγούμενες εκδόσεις; Νομίζω ότι η απάντηση είναι «εξαρτάται». Συχνά αναρωτιέμαι αν αυτά τα πρώιμα μοντέλα μπορεί να είναι σχετικά σε ένα περιβάλλον του τρίτου κόσμου; Για τις περισσότερες έξυπνες συσκευές, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι απαραίτητη. Αλλά αυτό το εμπόδιο διαγράφεται σιγά σιγά με την τεχνολογία hotspot και τις λύσεις όπως το Starlink από τη SpaceX (βλ. Πηγές παρακάτω).

Προλαμβανόμενη τύφλωση

Δούλευα με μια startup πριν από λίγο καιρό που ανέπτυζε νέα τεχνολογία απεικόνισης αμφιβληστροειδούς. Ο στόχος ήταν η έγκαιρη και ακριβέστερη αναγνώριση της νόσου του αμφιβληστροειδούς. Καθώς η τεχνολογία εξελισσόταν, υπήρχε η ελπίδα να μεταφερθεί σε ένα smartphone.

Οι κάμερες στα smartphone έχουν γίνει απίστευτα ικανές. Σαφώς, αυτά τα τηλέφωνα μπορούν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα και λιγότερο ακριβά από τον παραδοσιακό εξοπλισμό απεικόνισης. Θα μπορούσε αυτό να ανοίξει έναν δρόμο για οφθαλμολογικές εξετάσεις σε αγροτικές περιοχές και περιβάλλοντα του τρίτου κόσμου;

Παγκοσμίως, περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με προβλήματα όρασης που μπορούν να προληφθούν λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες οφθαλμικής φροντίδας. Από αυτούς, εκτιμάται ότι το 90% ζει στον τρίτο κόσμο και σε παρόμοια περιβάλλοντα. Η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας όρασης.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι μια ευκαιρία για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης τύφλωσης που μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Merck για την εξάλειψη της τύφλωσης των ποταμών (βλ. πρόγραμμα δωρεάς Mectizan παρακάτω). Το Orbis εκπαιδεύει και παρέχει φροντίδα. Έχουν ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών για καθοδήγηση, εκπαίδευση και έμπνευση τοπικών ομάδων για την καταπολέμηση της τύφλωσης στις κοινότητές τους.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας και των πρωτοβουλιών υγειονομικής περίθαλψης των ΜΚΟ έχει απεριόριστες δυνατότητες να μεταμορφώσει την ιατρική περίθαλψη σε αυτές τις υποεξυπηρετούμενες περιοχές.

Τα smartphone είναι μια λογική πρώτη εφαρμογή για επαναχρησιμοποίηση υποστηρικτικής τεχνολογίας, καθώς ανοίγουν τόσες πολλές δυνατότητες για ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και σε άλλες υποεξυπηρετούμενες περιοχές.
Τα smartphone μπορεί να αντιπροσωπεύουν την καλύτερη τρέχουσα ευκαιρία για επαναχρησιμοποίηση υποστηρικτικής τεχνολογίας. Αν και προφανώς δεν είναι μοναδικά σε άτομα με διακυβευμένη όραση, είναι ένα απίστευτο εργαλείο για να γίνει ο κόσμος πιο προσιτός.
Τα ανακαινισμένα smartphone αντιπροσωπεύουν μια σχετικά φθηνή και μοναδική λύση για την επέκταση της ποιοτικής φροντίδας των ματιών και της υγείας στον τρίτο κόσμο και σε άλλες υποεξυπηρετούμενες περιοχές.
Υπάρχει εκπληκτική τεχνολογία για την ανίχνευση και την παρακολούθηση οφθαλμικών ασθενειών, αλλά η ανάπτυξη σε περιβάλλον τρίτου κόσμου δεν είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον. Θα μπορούσαν τα ανακαινισμένα smartphone με τις πολύ ικανές κάμερές τους να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση;

Επαναχρησιμοποίηση υποστηρικτικής τεχνολογίας (σε στεροειδή)

Εξακολουθεί λοιπόν να αποτελεί όνειρο η ανάπτυξη σύγχρονης τεχνολογίας απεικόνισης σε αγροτικές περιοχές και περιβάλλοντα του τρίτου κόσμου; Η Samsung λέει όχι. Και αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Μόλις διάβασα ένα άρθρο με τίτλο, «Η Samsung χρησιμοποιεί παλιά smartphones Galaxy για τον εντοπισμό οφθαλμικών παθήσεων». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο. Αυτό το απόσπασμα από το άρθρο παρέχει τα κυριότερα σημεία.

«Συνδέετε το εξάρτημα φακού για βελτιωμένη διάγνωση βυθού ενώ το smartphone χρησιμοποιείται για τη λήψη των εικόνων. Στη συνέχεια, η συσκευή Galaxy χρησιμοποιεί αλγόριθμους AI και αναλύει τις εικόνες για να διαγνώσει οφθαλμικές ασθένειες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από το τηλέφωνο στη συνέχεια συγχρονίζονται με την εφαρμογή για κινητά, γεγονός που υποδηλώνει εάν ο ασθενής χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.»

Πόσο δροσερό είναι αυτό;

Τι έπεται?

Προσπαθώ εδώ και αρκετό καιρό να κάνω μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης όπως η Best Buy να συμμετάσχει σε αυτό το είδος προγράμματος επαναχρησιμοποίησης υποστηρικτικής τεχνολογίας. Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για την εταιρεία που πρώτη συνειδητοποιεί τη δύναμη της δέσμευσης ανθρώπων που είναι τυφλοί.

Πως μοιάζει?

Κατά τη γνώμη μου, το Best Buy ή μια επιχείρηση παρόμοιας θέσης θα εφαρμόσει μια παραλλαγή επαναχρησιμοποίησης υποβοηθητικής τεχνολογίας στη συνεργασία της Lowe και της PetCo (βλ. παρακάτω). Αφιερώστε ένα μέρος του καταστήματος στην υποστηρικτική τεχνολογία. Στελεχώστε το με άτομα με σχετικές αναπηρίες. Και αν έχουν το αντίστοιχο του Best Buy’s Geek Squad, στελεχώστε επίσης ένα μέρος αυτής της υπηρεσίας με άτομα με αναπηρία.

Αυτό το οικοσύστημα θα μπορούσε επίσης να διαχειρίζεται προγράμματα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, όπως κάνει ήδη το Best Buy με τις ξεπερασμένες τηλεοράσεις. Δεν μπορείτε απλά να φανταστείτε κάποιον να φέρνει το αγαπημένο του πρόσωπο δοκιμάστε πριν αγοράσουν κάποια νέα υποστηρικτική τεχνολογία; Τους βλέπω να κοιτούν απέναντι το νεότερο μοντέλο τηλεόρασης επίπεδης οθόνης και να το αγοράζουν ενώ περιμένουν.

Νίκη νίκη!

Πόροι

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar