Απτικές Λύσεις για Τυφλούς

14
Απτικές Λύσεις για Τυφλούς

Είστε εξοικειωμένοι με οποιεσδήποτε απτικές λύσεις για τυφλούς; Ξέρετε σε τι διαφέρουν από τις απτικές λύσεις;

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένους ορισμούς από το Merriam-Webster.

Απτός

(1) αντιληπτό με την αφή, (2) από, που σχετίζεται με ή είναι η αίσθηση της αφής

Απτική

(1) που σχετίζεται ή βασίζεται στην αίσθηση της αφής, (2) που χαρακτηρίζεται από μια προτίμηση για την αίσθηση της αφής

Το άγγιγμα είναι το κοινό στοιχείο. Ίσως είναι απλώς το λεξικό του Ed, αλλά να πώς τα ξεχωρίζω. Το απτικό είναι κάτι που νιώθεις με τα δάχτυλά σου. Το αναγνωρίζω, θα μπορούσε να είναι και τα πόδια σας και πολλά άλλα, αλλά προσπαθώ να το κρατήσω απλό.

Στο λεξικό του Ed, η απτική περιλαμβάνει δόνηση.

Απτικές και Απτικές Λύσεις για Τυφλούς Παραδείγματα

Σχεδόν κάθε smartphone περιλαμβάνει μια λειτουργία απτικής ειδοποίησης όταν σβήνετε το κανονικό ηχητικό σήμα ειδοποίησης. Για κάποιον που είναι τυφλός, περιλαμβάνεται επίσης σε πολλές υποστηρικτικές τεχνολογίες. Η λίστα είναι ατελείωτη, αλλά σκεφτείτε τα smartphone και τα έξυπνα καλάμια όπως το WeWALK.

Το πιο πανταχού παρόν απτικό παράδειγμα για κάποιον που είναι τυφλός είναι τα γράμματα μπράιγ. Μπορεί να μην το παρατηρήσετε εάν έχετε όραση. Αλλά είναι παντού σε δημόσιους χώρους.

Οι οδηγοί γνωρίζουν αναμφίβολα τα χτυπήματα ή τις κορυφογραμμές που ορίζουν τις λωρίδες σε έναν δρόμο. Σε κάποιο βαθμό, είναι ένα μείγμα απτικής και απτικής. Ίσως είναι απτικά για τα ελαστικά σας και ένας συνδυασμός απτικής και ήχου για τον οδηγό καθώς κουνούν το αυτοκίνητό σας, ενώ κάνουν θόρυβο.

Ανέφερα το Braille ως προφανές παράδειγμα απτικής λύσης. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που δεν εξετάζει, ειδικά όταν εξετάζετε το γραφικό περιεχόμενο και τις εικόνες. Οι περιγραφές είναι εξαιρετικές, αλλά σκεφτείτε πόσα χάσατε. Οι απτικές λύσεις αυξάνουν την κατανόηση. Επίσης, εμπλέκουν τον «θεατή» πολύ διαφορετικά.

Συνεργασία σε απτικές λύσεις για τυφλούς

Η Kimberly Novak είναι η επιμελήτρια εκπαίδευσης για το Macon, Georgia Museum of Arts and Sciences. Έγραψε μια υπέροχη ανάρτηση ιστολογίου (δείτε το Tactile Exhibit στην ενότητα Πηγές παρακάτω) συζητώντας μια συνεργασία με την Georgia Academy for the Blind (GAB). Θα σας συνιστούσα να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση. Θα σας παροτρύνω ιδιαίτερα να παρακολουθήσετε το βίντεο με άργιλο στο τέλος, το οποίο δημιουργήθηκε από τους μαθητές. Κάτι μου λέει ότι θα θυμούνται αυτό το έργο για πολλά πολλά χρόνια.

Συμπεριλαμβάνω ένα απόσπασμα από την ανάρτηση του ιστολογίου για να σας ανοίξω την όρεξη.

«Κανονικά, το έργο τέχνης δεν προορίζεται να αγγίξει, ωστόσο, ως μέρος μιας ειδικής εκδήλωσης, επιλέχθηκαν πολλά έργα για να μοιραστούν με τους μαθητές του GAB. Επιπλέον, μια ειδική ζωντανή εκπομπή ζώων ήταν γεμάτη με αγγίσιμους πόρους, όπως δέρματα φιδιών, γούνες, κοχύλια χελώνας, δόντια και πολλά άλλα.“

«Για πολλούς από τους μαθητές γυμνασίου που επισκέφτηκαν το Μουσείο από το GAB, αυτή ήταν η πρώτη τους εμπειρία στο μουσείο. Η GAB χρησιμοποίησε τις μηχανές braille της για να δημιουργήσει ετικέτες για διάφορα αντικείμενα επιστήμης και τέχνης στο μουσείο. Αυτό επισημαίνεται καθημερινά σε σχολικές ομάδες για αύξηση της ευαισθητοποίησης και άνοιγμα διαλόγου. Η ελπίδα είναι ότι όχι μόνο τα άτομα με προβλήματα όρασης θα αισθάνονται ευπρόσδεκτα στο μουσείο, αλλά και ότι όλοι οι επισκέπτες θα φύγουν έχοντας καλύτερη κατανόηση της Γης και της Επιστήμης του Διαστήματος. Θα κατανοήσουν επίσης καλύτερα την αξία που κερδίζουμε από το να είμαστε ανοιχτοί στη διαφορετικότητα και να είμαστε πιο περιεκτικοί σε όλους».

Οι απτικές λύσεις για τους τυφλούς καθιστούν τα εκθέματα τέχνης και μουσείων προσβάσιμα σε άτομα που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης.
Ένα μουσείο στη Γεωργία θέλει να διασφαλίσει ότι τα εκθέματά του είναι προσβάσιμα σε όλους. Για τους μαθητές που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης, αυτό συνεπάγεται απτικές λύσεις. Σημαίνει επίσης ότι θα αγγίζουν οθόνες, κάτι που συνήθως είναι Όχι-Όχι στα μουσεία. Αυτό είναι το σωστό είδος ειδικής μεταχείρισης!

Κερδίζοντας ορμή

Αυτή είναι ήδη μια μεγάλη ιστορία. Αλλά αυτό το εγχείρημα οδήγησε σε άλλες απτικές λύσεις για τους τυφλούς. Και βλέποντας. Η Kimberly ζήτησε από τον Matt Marone, έναν τοπικό καθηγητή πανεπιστημίου, να συμμετάσχει στο έργο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα προσιτό σόου σε πλανητάριο. Θα πρότεινα για άλλη μια φορά να διαβάσετε το πλήρες άρθρο (βλ. Πλανητάριο κάτω από τους Πόρους). Ακολουθεί ένα απόσπασμα για να επισημάνουμε μερικά από τα μαγικά που δημιούργησε.

Ο καθηγητής δημιούργησε μοντέλα του αστερισμού του Ωρίωνα χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο σχεδιασμός επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε μαθητές που ήταν τυφλοί.

«Είχαμε το όνομα του μοντέλου γραμμένο σε Braille στο κάτω μέρος και αυτό το προσανατολίζει. Έτσι, όταν τα παιδιά το κρατούσαν στα χέρια τους, μπορούσαν να αισθανθούν τη γραμμή Μπράιγ στο κάτω μέρος και να ξέρουν ότι ήταν κάτω. Έπειτα, το είχα προσανατολίσει έτσι ώστε όταν έβρισκαν το τελευταίο «ο» στον Ωρίωνα, να μετακινήσουν αυτό το δάχτυλο στο πρώτο μεγάλο χτύπημα που ένιωσαν, το οποίο ήταν το αστέρι Betelgeuse».

Ενθυμούμενος ότι η τύφλωση εμπίπτει σε ένα φάσμα, συμπεριέλαβε επίσης χαρακτηριστικά για μαθητές με προβλήματα όρασης, αλλά διατήρησαν κάποια χρησιμοποιήσιμη όραση.

«Αισθανόμενοι το μοντέλο, οι μαθητές μπορούσαν επίσης να ανακαλύψουν τη φωτεινότητα των αστεριών. Τα φωτεινότερα αστέρια είχαν μεγαλύτερη διάμετρο ημισφαίρια και τα πιο αμυδρά αστέρια είχαν μικρότερα, είπε. Μερικά από τα μεγάλα αστέρια βάφτηκαν με χρώμα που λάμπει στο σκοτάδι, επιτρέποντας σε μερικούς μαθητές να βιώσουν τον αστερισμό και μέσω της όρασης».

Μια ανερχόμενη παλίρροια

Γνωρίζετε την έκφραση «μια ανερχόμενη παλίρροια ανυψώνει όλα τα πλοία;» Η κάπως προφανής ιδέα είναι ότι το να βοηθάς μια ομάδα βοηθά συχνά άλλες. Αυτή είναι επίσης η ιδέα πίσω από τον καθολικό σχεδιασμό που υποδηλώνει ότι ο σχεδιασμός λύσεων για άτομα με αναπηρία δημιουργεί καλύτερες λύσεις για όλους.

Περίπου τα 3/4 των 20 μαθητών (ηλικίας γυμνασίου) δεν είχαν ξαναπάει στο μουσείο. Και κανένας δεν είχε πάει στο πλανητάριο. Χάρη στην GAB που έκανε κάποιες εκτυπώσεις μπράιγ, το μουσείο διαθέτει τώρα δύο εκθέματα τέχνης με ετικέτες μπράιγ. Η Kimberly διασφαλίζει ότι οι μαθητές που έχουν όραση βλέπουν αυτές τις ετικέτες braille. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν 1000 τυπικά ικανοί μαθητές αντιμετώπισαν μια μικρή διδακτική στιγμή. Πολλά από αυτά άγγιξαν το μπράιγ. Η περιέργεια είναι το πρώτο βήμα προς την αποδοχή και την κατανόηση.

Κοινωνικό όφελος από απτικές λύσεις

Προσεγγίσεις όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω είναι υπέροχες. Λύνεις ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ή ίσως περιγράφεται καλύτερα ως έλλειμμα. Επίσης, προσελκύετε μαθητές που μπορεί να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζει κάποιος που είναι τυφλός. Το γεγονός ότι μέρος του περιεχομένου αναπτύχθηκε από μαθητές που είναι τυφλοί ή με προβλήματα όρασης το κάνει ακόμα πιο ωραίο.

Αυτό δεν σας θυμίζει μια προηγούμενη ανάρτηση, Δημιουργοί Κάνουν Αλλαγή; Η συμμετοχή των μαθητών στην επίλυση ζητημάτων προσβασιμότητας είναι μια καθαρή δόση έμπνευσης.

Περισσότερες απτικές λύσεις στον ορίζοντα

Φέτος, ως νέος συνεργάτης της NASA GLOBE (βλ. Πηγές παρακάτω), η Kimberly θα συνεργαστεί ξανά με την GAB για να συνδημιουργήσει κάποια βοηθήματα για τα πρωτόκολλα συλλογής δεδομένων της ατμόσφαιρας. Ελπίζουν να αναφέρουν αυτά τα αποτελέσματα το επόμενο έτος στο GLOBE.

Συνεργάζεται επίσης με τους ειδικούς της NOAA Science on the Sphere για να δει αν προσαρμόζουν το SOS (ένα κυρίως οπτικό εργαλείο αλλά και ακουστικό) σε κοινό με προβλήματα όρασης. Ποιος ξέρει πού θα οδηγήσει αυτό, αλλά είναι έτοιμη και πρόθυμη.

Τόσο πολύ καλό που προκύπτει από μια καλοπροαίρετη ενέργεια!

Άλλες προσβάσιμες λύσεις

Ίσως θα θυμάστε μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις μου σχετικά με την παρακολούθηση μιας ηλιακής έκλειψης όταν είστε τυφλοί.

Και αν όλα αυτά σας ιντριγκάρουν, τι θα λέγατε για αυτά υπέροχα βιβλία Μπράιγ από το Εικονικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος της NASA? Λατρεύω το τελευταίο τους σχόλιο.

«Οι πολλές επιτυχημένες διαστημικές αποστολές και ανακαλύψεις της NASA είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση χιλιάδων εικόνων, αποσπασμάτων ταινιών και μιας ποικιλίας δεδομένων σε μια σειρά από κλίμακες. Αυτοί οι πόροι έχουν βοηθήσει τους περισσότερους από εμάς να οραματιστούμε, να ερμηνεύσουμε και να χαρτογραφήσουμε μακρινές πλανητικές επιφάνειες, οδηγώντας σε εξαιρετικές ανακαλύψεις».

Αλλά, τι γίνεται με τον συνάδελφό σας, τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας που έχει προβλήματα όρασης ή τυφλό;

Πώς μπορεί αυτές οι ανακαλύψεις και οι παρατηρήσεις να είναι τόσο ισχυρές για αυτούς όσο και για εσάς; Θέτουμε τέτοιες ερωτήσεις συνέχεια, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρίες να έχουν τις ίδιες εμπειρίες με τα άτομα χωρίς, είτε είναι να κατανοήσουν τι είναι ένας αστεροειδής ή μικρό σώμα, να βιώσουν μια έκλειψη σελήνης ή ήλιο ή να χρησιμοποιήσουν φασματοσκοπία για τον προσδιορισμό της σύνθεσης επιφάνεια ενός πλανήτη.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες εργαζόμαστε με μαθητές, συναδέλφους, την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA), την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (NFB), δασκάλους και γονείς για να κάνουμε την επιστήμη της γης και του διαστήματος προσβάσιμη σε όλους. Τρία βιβλία αφής και πηγές συνεργατών εκπαιδευτών είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή.

Πόροι

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar